KAP támogatások és piaci lehetőségek a hazai élelmiszeriparban

KAP támogatások és piaci lehetőségek a hazai élelmiszeriparban

A magyar élelmiszeripar helyzetéről, jövőjéről és piaci lehetőségeiről tartott kerekasztal beszélgetésen tájékoztatta a résztvevőket a KAP támogatásokról dr. Juhász Anikó, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár és dr. Felkai Beáta Olga, élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkár az első FoodTech Show élelmiszeripari és technológiai kiállításon, Budapesten.

Dr. Juhász Anikó kifejtette, a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv szerint két pályázati felhívás várható, hasonlóan a Vidékfejlesztési Program keretében 2021-ben megjelent élelmiszeripari felhívásokhoz. A kisebb fejlesztéseket támogató felhívás esetén maximum 200 millió forint támogatás igényelhető mintegy 50 milliárd forintos keretig, a komplex felhívás esetén pedig minimum 200 millió forint, maximum pedig 5 milliárd forint az igényelhető támogatási összeg, 150 milliárd forintos keretig. A felhívásokra támogatási kérelmet nyújthatnak be mezőgazdasági termékek értéknövelését, technológiai fejlesztést továbbá a kapcsolódó zöld beruházást megvalósító vállalkozások. Jelenleg a pályázati felhívások társadalmi egyeztetése zajlik, a kap.gov.hu oldalon már bárki megismerheti a tervezeteket.

Dr. Felkai Beáta Olga kiemelte, az elmúlt időszakban az élelmiszeripari és feldolgozóipari ágazat teljesítményét több fő tényező befolyásolta: először is a koronavírus-járvány hatása volt érezhető, amely megzavarta a termelést és a keresletet, majd pedig a háború, ami további bizonytalanságot és kihívásokat hozott magával. Befolyásoló volt az energiakitettség és az árszínvonal változás is. Hozzátette, az új pályázati lehetőségek jelentős fejlődést hoznak az ipari feldolgozás terén. Az élelmiszeripar akkor tud sikeres lenni, ha sajátosságait és egyéni helyzetét figyelembe véve dedikált forrásokkal rendelkezik, erre pedig most megvan a lehetőség. Az előző felhívásoknál, 2021-ben már külön felhívásokat indítottak kis és komplex beruházásokhoz, minden vállalati méretnek és minden tevékenységhez. Kifejtette, a mostani pályázati rendszerben is sikerült megőrizni a kedvező feltételeket, és a 2021-es tapasztalatok alapján további „finomhangolások” történtek az ágazat hatékonyságának fokozása érdekében. Ennek köszönhetően a pályázati rendszer rugalmasabbá vált, és lehetőséget ad a vállalkozásoknak a szélesebb körű fejlődésre és versenyképességük növelésére.

 

Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: Vermes Tibor