Szakmai konferenciák


Az Agrárminisztérium a 42. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás keretei között szakmai konferenciát tartott a 2024-es esztendő agrártámogatási rendszeréhez kapcsolódó legfontosabb tudnivalóiról.

A Talajok Világnapja alkalmából ünnepi konferenciát rendezett az Agrárminisztérium és a Magyar Talajtani Társaság, mely eseményen sor került az Év talaja 2023-as verseny eredményhirdetésére is.

Az alábbiakban meghallgatható a Szóvetés podcast legfrissebb adása, melyben Győrffy Balázs, a NAK elnöke dr. Feldman Zsolttal, az Agárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárával beszélget a 2024-ben induló új agrár- és vidékfejlesztési pályázatokról. Ajánljuk minden érintett figyelmébe az elhangzottakat, ugyanis közérthető formában hallhatóak fontos információk azokról az új lehetőségekről, melyek a hazai vidék fejlesztésében elérhetőek lesznek az előttünk álló támogatási ciklusban.

Az Agromix Projekt egy olyan nemzetközi kezdeményezés, amely igyekszik feltárni, hogyan lehet jobban összehangolni a természetvédelmet, a hatékony földhasználatot és a jövedelmező, egyben tudatos mezőgazdasági termelést. Az új KAP Magyarország számára a 2023-2027. közötti programozási időszakban olyan lehetőségeket kínál, melyekkel ezek a célok megvalósíthatóak. Az új finanszírozási lehetőségekről, a támogatásokról, különös tekintettel az AÖP-re Madarász István, az Agrárminisztérium Agrárstratégiai Koordinációs osztályának vezetője tartott előadást a CEEweb szervezésében megvalósuló Agromix Projekt konferencián. Az alábbi linken megtekinthetőek a konferencia előadásai.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a legutóbbi Agroinform webinárium témája az Agro-ökológiai Program volt, melyen többek között Madarász István, az Agrárminisztérium Agrárstratégiai Koordinációs osztályának vezetője tartott előadást „Az Agro-ökológiai Program feltételrendszere, legfrissebb információk a szabályokról, a választható előírások gyakorlati megvalósításáról és a szerlistákról” címmel. Az AÖP alapvető célja az, hogy a hazai termőföldek termőképességének növekedésében jelentős előrelépést lehessen elérni. A webinárium előadásai és az az elhangzott prezentációk az alábbi linken érhetőek el:

2023-tól megváltozik a területalapú támogatások rendszere és megjelenik egy új támogatási forma az Agro Ökológiai Program (AÖP), amelynek célja elsősorban a környezeti és természeti értékek megőrzése. Az alábbi videóban, mely a HEKTÁR szakmai mezőgazdasági podcast legújabb adása, az érdeklődők arról hallhatnak, hogyan tudja az új Közös Agrárpolitika az AÖP segítségével a korábbinál jobban összehangolni a természetvédelmet, a jövedelmező és egyben tudatos mezőgazdasági termelést? A közel kétórás beszélgetés során Gribek Dániel agrárújságíró kérdezi az Agrárminisztérium Támogatáspolitikai Főosztályának Agrárstratégiai Koordinációs Osztályának osztályvezetőjét, Madarász Istvánt a témáról.

Többek között az Agrárminisztérium munkatársainak előadásai és prezentációi tekinthetőek meg az alábbi linken, melyek az Agroinform.hu szervezésében megrendezett Közös Agrárpolitika webinárium keretében hangzottak el 2023. január 18-án. Horváth Anikó Katalin, a Közösségi Támogatási Osztály munkatársa a KAP Stratégiai Terv I. pilléres támogatási lehetőségei közül a területalapú támogatást, a redisztributív támogatást, a fiatal gazda támogatást és a termeléshez kötött támogatások fontosabb részleteit, Madarász István, az Agrárminisztérium Agrárstratégiai Koordinációs osztályának vezetője a KAP Stratégiai Terv I. pilléres támogatási lehetőségei közül az Agro-ökológiai Programot és a megerősített kondicionalitás, zöld elvárások rendszerét mutatta be. Nagy Attila a Fejlesztéspolitikai Főosztály vezetője a beruházási támogatások 2023-tól élesedő rendszeréről tartott előadást.

Időpont: 2023. január 27. Helyszín: Hungexpo, Budapest
2022 december 2.

Időpont: 2022. december 14. Helyszín: Herman Ottó Konferencia Központ, Budapest

Időpont: 2022. november 17. Helyszín: Herman Ottó Konferencia Központ, Budapest