A talaj védelme mindenki számára egyaránt fontos - videóanyag

A talaj az egyik olyan természeti erőforrásunk, amellyel fenntartható módon kell gazdálkodnunk, egyre nagyobb figyelmet kell szentelni védelmére. Ennek érdekében A NAK, az Agrárminisztérium és a KITE három kisfilm segítségével mutatja be a gazdálkodók számára alkalmazható új technológiákat.

A megfelelő mezőgazdasági és erdőgazdálkodási gyakorlatokban hatalmas lehetőségek rejlenek. A már bevált, jó gyakorlatok alkalmazásával helyreállítható a talaj állapota, csökkenthető a légkör széndioxid mennyisége, ami a talaj szervesanyag-készletének gyarapítására fordítható. Fontos, hogy a gazdálkodók a számukra legmegfelelőbb agrotechnikát használva, alkalmazkodni tudjanak a változó körülményekhez védve talajt, a talaj vízgazdálkodását, termékenységét. A kisfim-sorozat ehhez kíván segítséget nyújtani. 

A grafikai elemekkel, gazdálkodói jó gyakorlatok bemutatásával színesített kisfilmek bemutatják a talajromboló folyamatok közül az eróziós károkat, a humuszvesztés folyamatát, valamint rámutat a megfelelő tápanyag-gazdálkodás fontosságára, az inputanyagok felhasználásának racionalizálási lehetőségeire. Bemutatja, hogy lejtős szántóterületeken a víz a lefolyási útvonala mentén gyakorlatilag évente elhordja az értékes humuszos termőföldet. Ennek megakadályozása érdekében fontos a megfelelő agrotechnika alkalmazása, a víz erejének megtörése, a víz helyben tartása. Ennek egyik lehetséges módja a füvesített erózióvédelmi sáv kialakítása, ezáltal megakadályozzuk a vízmosások további mélyülését, a talaj elhordását, hiszen a növények gyökérzete megköti a talajt, a leveleik pedig lassítják a víz mozgását, s emellett ökológiai szempontból is fontos szerepet játszhatnak, életteret biztosítva számos hasznos ízeltlábú fajnak.

További lehetőség a talajaink helyben tartására, a humuszos talajtakaró védelmére, ha a gazdálkodó arra törekszik, hogy csak szükséges mértékben bolygassa a talajt, a lehető legtöbb szármaradványt hagyja a felszínén, biztosítsa minél hosszabb ideig a növényi borítottságot, amely a talajéletet is serkenti. Jó megoldás az is, ha a növényeket a lejtőre merőleges irányban vetik el, hiszen így a kultúrnövény is akadályozza a talaj lemosódását.

Fentiekben ismertetett lehetőségekről, azok alkalmazásának fontosságáról tájékozódhatnak részletesen az érdeklődők a Szántson, vagy váltson! a Tápanyag-gazdálkodás okosan! és a Tegyünk a talajerózió ellen! címmel elkészült kisfilmekben.

https://www.nak.hu/szakmai-videok/ultessuk-gyakorlatba-a-fenntarthatosagot