Borágazat

Az ágazati beavatkozásokon belül a borágazat támogatási lehetőségei tekintetében a Közös Agrárpolitika reformja a borágazat támogatásinak elosztási módját is érintette. A borágazat támogatási szabályait ennek alapján 2023. október 16-tól a Stratégiai Tervekről szóló 2115/2021/EU rendelet tartalmazza. Magyarország 27 940 000 euró forrást használhat fel a 2027-ig terjedő időszakban.


A Stratégiai Tervet és az arra vonatkozó szabályokat a borágazat esetében 2024-es pénzügyi évtől kezdődően (2023. október 16.) kell alkalmazni. Fontos, hangsúlyozni, hogy ebbe a meghatározott támogatási keretösszegbe nem kell beleszámítani a vidékfejlesztési forrásokból finanszírozott, a borászati üzemek korszerűsítését szolgáló vidékfejlesztési forrásokat, amelyek a borágazat legnagyobb támogatási összegű intézkedését jelentették az elmúlt években. Ezek a támogatási lehetőségek a vidékfejlesztési támogatások keretében folytatódnak.
A folytonosságot biztosítja, hogy a Stratégiai Terv továbbra is biztosítja a támogatást a szőlőültetvények megújítására, de elérhető a borászati üzemek korszerűsítésének támogatása is. Marad lehetőség a borászati termékek Európai Unión belüli és kívüli promóciós tevékenységeinek támogatására, illetve a borászati melléktermékek lepárlásának támogatása is. Új beavatkozás a borágazati innováció, amelyet új technológiák bevezetésének elősegítése céljából tartalmaz a Stratégiai Terv.


A szőlőtermelők és a borászatok számára a hatályba lépett jogszabályok alapján fontos információ, hogy a már elfogadott támogatási kérelmek alapján a támogatási intézkedések 2023. október 15-ig a Nemzeti Támogatási Programra vonatkozó jogszabályok alapján valósíthatók meg, még akkor is, ha a már elvégzett intézkedéseket ezen időpont után fizeti csak ki a Magyar Államkincstár.