A magyar agrárium az 5. legnagyobb hatékonyságjavulást érte el az unióban

A magyar agrárium

Minden nehézség ellenére 2010 óta a magyar agrárium az ötödik legnagyobb hatékonyságjavulást mutatja fel az Európai Unióban - mondta a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének (MEGOSZ) gödöllői fórumán az Agrárminisztérium (AM) államtitkára kedden.

Feldman Zsolt kiemelte: a mezőgazdaság területi termelékenysége 2010 és 2022 között folyó áron 130 százalékkal nőtt, érdemben meghaladja az Európai Unió egészének 52 százalékos értékét. A mezőgépipar fejlesztése az agrár termékpályákon című konferencián az államtitkár emlékeztetett: technológiai modernizáció zajlik a hazai mezőgazdaságban, 2022-ben a gazdálkodók 686,2 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre, változatlan áron 6,6 százalékkal többet, mint 2021-ben. 

Hozzátette: a beruházások bővüléséhez 2021-hez hasonlóan 2022-ben is érdemben hozzájárultak a Vidékfejlesztési Program (VP) beruházási támogatásai. A beruházási támogatások keretében 2022 egészében 226 milliárd forintot fizettek ki a gazdálkodóknak, ami 50 százalékos társfinanszírozással számolva mintegy 452 milliárd forint beruházáshoz járult hozzá. A beruházások változatlan áras értéke 2010 és 2022 között 80,8 százalékkal bővült, mindez hozzájárult az ágazat termelékenységének és nemzetközi versenyképességének növekedéséhez.

Feldman Zsolt közölte: a fejlesztéseken belül a mezőgazdasági gépértékesítés alakulása évek óta dinamikus növekedést mutat, 2022-ben újabb rekord született: az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 385 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket, ami 65 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a mezőgazdasági géppiac bővülésében nagy szerepe van a Vidékfejlesztési Programnak, az elmúlt időszakban a programban gépek, eszközök beszerzésére lehetett pályázni. Az államtitkár felidézte, hogy a kertészeti üzemek megújításának támogatására 2021-ben jelent meg pályázati kiírás a kisebb üzemmérettel rendelkező gazdaságok technológiai megújulását célozva. Az állattartó telepek esetében a takarmányozáshoz kapcsolódó technológiák, az üzemen belüli anyagmozgatást szolgáló gépek, illetve a szálastakarmány betakarítás eszközeinek és munkagépeinek beszerzésére adtak lehetőséget, a precíziós átállást segítő pályázaton 2650 darab kérelem részesült 194 milliárd forint támogatásban.

Feldman Zsolt beszélt a külföldön történő piacfejlesztés segítéséről is, és hangsúlyozta az együttműködések fontosságát a nemzetközi piacszerzések támogatásának érdekében.  A hazai piac és a közös agrárpolitika (KAP) kapcsán elmondta: arra törekednek, hogy minden mezőgazdasági termelő számára elérhetővé tegyék a technológiai szintlépést, és ebben olyan komplex felhívásokat terveznek, amelyek az alapanyag-termeléstől a feldolgozásig felölelik majd a teljes technológiai sort. Hozzátette: fontosnak tartja, hogy a mezőgazdasági termelés számára sok nehézséget tartalmazó időszak remélhető lezáródását követően az idei év végétől tudjanak olyan új felhívásokat és lehetőségeket bemutatni, megjelentetni beruházási pályázati oldalon, amely a következő esztendőkben az elmúlt időszak nagyon intenzív, sok-sok százmilliárd forintos fejlesztéseit folytatni fogja.

 

Forrás: MTI
Fotó: Vermes Tibor