A magyar bor társadalmi jelentősége ma is túlnő a szőlő- és borágazaton

A bor_kép

Az előző évben jobb minőségű borok kerültek a magyar pincékbe - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, a 11. alkalommal megrendezésre került Borkonferencián, Budapesten.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon a hazai borok aránya az értékesítésben több mint 90%, és a kormány azon van, hogy ez az arány a jövőben is megmaradjon. Kitért arra is, hogy az exportot nézve sincs szégyenkezni okunk, és ezen a téren is folytatjuk a további lehetőségek kiaknázását.

Dr. Nobils Márton kiemelte, a kormány az elmúlt évtizedben csaknem 75 milliárd forint támogatást biztosított a hazai szőlőültetvények modernizálására és  több mint 30 milliárd forint értékben támogatta a borászatok technológiai beruházásait. Ez is azt mutatja, hogy a kormány elkötelezett a magyar vidék és ezen belül a borágazat sikere mellett. Ezért legfőbb cél, hogy a hazai vállalkozásokat ütésállóvá tegyük a következő, kihívásokkal teli években is - tette hozzá.

Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: AM Sajtóiroda