Jelentős előrelépés várható a magyarországi ökológiai gazdálkodásban

Jelentős előrelépés_kép

Az előző évhez képest mintegy 41 000 hektáros, csaknem 14%-os növekedés várható az ökogazdálkodásoknál, a 2021-es évhez képest pedig ezerrel növekedett a regisztrált ökogazdasági szereplők száma – hangsúlyozta dr. Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, a BIOFACH szakkiállításon, Nürnbergben.

A helyettes államtitkár a magyarországi biotermesztési ágazat szakpolitikai aktualitásairól tartott előadásában rámutatott arra, hogy a hazai ökológiai gazdálkodást célzó nemzeti cselekvési terv kiemelt figyelmet fordít a támogatási eszközök rendszerszintű összehangolására, a belföldi kereslet- és kínálatnövekedésre. Fontosnak tartja továbbá az oktatás képzési feltételeinek biztosítását, a szaktanácsadói-szakértői hálózatot, illetve a legkorszerűbb ellenőrzési és tanúsítási rendszer bővítését, és az innováció előmozdítását- tette hozzá. 

Ökrös Oszkár kiemelte, a magyar agrár- és élelmiszerágazat szereplői már ma is fontos beszállítói és exportőrei a biotermékek piacának.  Ezt a pozíciót kívánja segíteni az Agrárminisztérium az Agrármarketing Centrummal közösen. A közösségi magyar standon 10 exportorientált magyar vállalkozás mutatja be termékeit a nemzetközi publikumnak.

A helyettes államtitkár kétoldalú megbeszélést folytatott továbbá a Nürnbergi Vásárközpont projektigazgatójával, Kristina Zeltnerrel, a magyar cégek, innovációk láthatóságának növeléséről és pozicionálásáról. Ökrös Oszkár egy olyan földrajzi területi díj létrehozását javasolta az igazgatónak, amely nem szűkít termékketegóriára, és elnyerésére a kisebb országoknak is lehetősége nyílna.

Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: AM Sajtóiroda