A magyar agrárium elismertsége soha nem volt olyan jó, mint jelenleg

A magyar agrárium_kép

A magyar agrárium elismertsége talán soha nem volt olyan jó, mint jelenleg - jelentette ki az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Nagymágocson.

Farkas Sándor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád-Csanád vármegyei szervezete által rendezett fórumon azt mondta, az elmúlt évtizedben a magyar mezőgazdaság kiemelt stratégiai ágazattá vált, minden nehézség ellenére képes volt a megfelelő mennyiségű és minőségű, biztonságos élelmiszer előállítására. Egy nehéz időszak után a magyar mezőgazdaság az elmúlt 10-12 évben ismét talpra állt, a támogatáspolitika pedig lehetővé teszi, hogy a megálmodott fejlesztések megvalósuljanak - szögezte le. A magyar agrárium 2030-ra nagyon közel kerülhet vagy akár utol is érheti a fejlett mezőgazdasággal rendelkező nyugat-európai országokat - hangsúlyozta a politikus.

Kitért arra, hogy az inputanyag árak az elmúlt időszakban "szinte elviselhetetlen mértékben" emelkedtek. A közelmúltban azonban a földgázárak mérséklődése nyomán csökkenésnek indultak a műtrágyaárak, ám úgy vélte, nem valószínű, hogy visszatérnek a háború előtti szintre. Kiemelte: a hazai gabonapiac az ukrán gabona behozatala következtében teljesen hektikussá vált, a helyzet kezelésére azonban - több keleti tagország kérése ellenére - nem kapunk uniós támogatást. A minőségi problémákat az ellenőrzés erősítésével igyekszik orvosolni a kormányzat - közölte Farkas Sándor.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár kifejtette: az új agrártámogatási rendszer szabályait úgy igyekeztek meghatározni, hogy a magyar adottságokhoz illeszkedve legkönnyebben teljesíthetők legyenek az uniós előírások. 2027-ig mintegy 5300 milliárd forint mezőgazdasági támogatást kaphatnak a magyar gazdálkodók, ezek elnyeréséhez azonban a korábbinál sokkal erősebb zöld feltételeket kell teljesíteni az uniós szabályok szigorodása miatt. Ezek a zöld előírások az összes uniós forrással rendelkező területalapú és állattartáshoz kapcsolódó támogatás mögött megjelennek - hangsúlyozta az államtitkár.

Példaként említette, hogy az őszi, nyári betakarítású kultúrák után a talajborítást fenn kell tartani. Előírás - a 10 hektár alatti termelőket, az ökológiai gazdálkodókat, a döntő arányban gyepen gazdálkodókat leszámítva - a kötelező vetésváltás is a szántóterületeken úgy, hogy a szántóföldi területek legalább egyharmadán minden évben - a hibridkukorica vetőmagjának előállítását kivéve - más növényt kell termeszteni. A szabályosan lebonyolított másodvetés azonban feloldja ezt a kötelezettséget - tudatta az államtitkár. Hozzátette: az idei évre az orosz-ukrán háború miatt ez alól az előírás alól átmeneti mentességet kaptak a termelők, ennek ellenére vannak olyan kultúrák, melyek egymás utáni termesztése - elsősorban növényegészségügyi okokból - tilos.

A gazdálkodóknak - a parlagot is beleértve - a szántóterületek 4 százalékát nem termő területként kell kezelniük, bizonyos feltételek teljesítése esetén ez az arány 3 százalékra mérsékelhető - közölte az államtitkár. Az uniós szabályok változását kihasználva több területtípus bevonható a támogatható körbe, így a biodiverzitás szempontjából értékes vizenyős területek vagy a széleróziót mérséklő fás szegélyek - mondta Feldman Zsolt. A területalapú alaptámogatás 147 euró körül alakul hektáronként, melyet a kis- és közepes gazdálkodók esetén újraelosztó támogatás egészít ki. Ennek mértéke 10 hektárig 80 euró/hektár, 11-150 hektárig 40 euró/hektár lesz várhatóan - ismertette az államtitkár.

Az agroökológiai program minden gazdálkodó számára elérhető. A termelők a szántó, gyep és ültetvény esetében is minden évben dönthetnek úgy, hogy a választhat jó gyakorlatokat teljesítve igénylik-e a várhatóan 80 euró/hektár támogatást - jelezte. Feldman Zsolt elmondta: a fiatal gazda támogatás hektáronként 157 euróra emelkedik, a támogatható terület nagysága 300 hektárra növekszik a jelenlegi 90-ről.

Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: AM Sajtóiroda