Technológia- és tudásfejlesztéshez egyaránt kapnak segítséget a gazdák

Technológia_kép

Soha nem látott gyorsasággal alakul át az agrárium, a magyar gazdák ezért technológia- és tudásfejlesztésre egyaránt kapnak segítséget a kormánytól - mondta szerdán Budapesten, a 8. Precíziós gazdálkodás konferencia és kiállítás (Prega) megnyitóján az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaságot is érintő technológiai forradalom, az agrárium korszakváltása ma már nem csak egy szűk felhasználói kört érint. Az utóbbi 2-3 év változásai, a piaci körülmények, a termelési láncok, az alapanyag-ellátás átalakulása, az uniós támogatások egyre szigorúbb zöld előírásai minden gazdát újításokra késztetnek - indokolta a támogatásokat az államtitkár. Véleménye szerint különösen azoknak kell lépést tartaniuk a fejlődéssel, akik a világpiacon mindenki által nagy mennyiségben előállított terményt állítanak elő, hiszen ezek értékesítési árát leginkább a leghatékonyabban termelő gazdaságok mozgatják.

Feldman Zsolt hozzátette, hogy az új agrártámogatási rendszer hátterében is tetten érhető a technológiai forradalom, hiszen megjelenik a műholdképek gyakorlati alkalmazása, az adminisztrációt okoseszköz-alkalmazások támogatják. A technológiai fejlesztések csak akkor lehetnek igazán eredményesek, ha maguk a felhasználók is fejlődnek, új ismeretekre tesznek szert és használni is tudják azokat. A tanácsadás és a tudásközvetítés tehát éppúgy felértékelődik, mint a technológiaváltás, ezért kell mindkettőt elérhetővé tenni mindenki számára - fogalmazott.

Az államtitkár szerint jó irányt jelez, hogy a precíziós technológiára történő átállást segítő pályázat 2021 óta már majdnem 2700 gazdát támogatott, növelve a magyar mezőgazdaság eredményességét, és legalább ilyen fontos, hogy megerősítette az új megoldások iránt elkötelezett termelői kört is.

Forrás: MTI
Fotó: Fekete István