Gyakori kérdések

Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszer (ENAR)

Milyen teendői vannak a kérelmezőnek, ha külföldi születésű egyedre nyújtotta be hízottbika tartás támogatási kérelmét?

A kérelem benyújtó pontos feladatait a kérelem benyújtó felületen rögzítettük, azt a megküldött KR dokumentum nyilatkozat blokkja tartalmazza. Ezen felül a szükséges teendőkről a Kincstár honlapján is elérhető egy tájékoztató anyag, mely az alábbi linken tekinthető meg: https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/tamogatasok-listazo/-/tamogatas/13888416/tajekoztatok

Hol találja a tenyésztőszervezetek elérhetőségét a gazdálkodó?

A tenyésztőszervezetek a világhálón megtalálhatók, ahol pontos telefonos elérhetőségük is megtalálható.

Milyen szarvasmarha támogatásoknál fontos a szakszerű apaállat használat igazolása?

A szakszerű apaállat használat igazolása anyatehéntartás és hízottbika tartás támogatás esetében feltétele a támogatásnak. Anyetehéntartás támogatás esetében a született borjakhoz tartozó termékenyítéseken kívül a kérelem benyújtás évére vonatkozó apaállat használat ellenőrzéséhez az adott évben beküldött termékenyítés bizonylatok kerülnek ellenőrzésre a NÉBIH által vezetett adatbázisokból.

Hízott bika tartás támogatás esetében a kérelemben megjelölt egyedek tekintetében vizsgálandó, hogy a fogantatáskori tenyészetekben az apaállat használat megfelelő volt-e, azaz állt-e központi lajstromszámos bika a tenyészetben és/vagy a kérelmezett bika anyjához megfelelően bejelentésre kerültek-e a szaporítási bizonylatok. Hazai születésű kérelmezett egyed esetében ezen adatok a NÉBIH által vezetett adatbázisból kerülnek ellenőrzésre, míg külföldi születésű egyedek esetében a Magyar Állattenyésztők Szövetsége vagy a fajta fenntartásáért felelős tenyésztőszervezet bevonásával történik meg a vizsgálat.

Mi a teendő, ha a szaporítási időszak átnyúlik a következő évre?

Amennyiben a szaporítási esemény a kérlelem benyújtási évére is átnyúlik, úgy célszerű a vonatkozási évre lezárni a bejelentést, majd a következő év január 1-től új bejelentést indítani.

Szaporítási események bejelentésénél a teljes határidőt ki kell várni, vagy folyamatosan megtehető a bejelentés?

A szaporítási események az év során folyamatosan bejelenthetők, nem szükséges kivárni a határidő végét, azaz 2023.12.31-et. A bejelentési lehetőségekről és teendőkről az https://portal.nebih.gov.hu/enar honlapon tájékozódhat, ahol a tenyészetek tartói és az inszeminátorok részére is elérhető tájékoztató anyag.