Gyakori kérdések

Átmeneti nemzeti támogatás

Ügyfélnek megállapításra került Extenzifikációs szarvasmarhatartás történelmi bázisjogosultság. A kérelmező felületen az alábbi figyelmeztető jelzés kapcsolódik hozzá: „Az extenzifikációs szarvasmarhatartás történelmi bázisjogosultság megállapításának feltétele, hogy az ügyfél 2018. évi gyepterületén lévő állatsűrűség nem haladhatja meg az 1,4 állategységet hektáronként. A Történelmi bázisjogosultság megállapítást csak abban az esetben kérje, ha megfelel a megállapítás feltételének!” Ügyfelemnek 2018-ban nem volt gyepterülete. Ennek megfelelően is jogosult a támogatásra?

Az egységes kérelem felületen az ügyfélnek akkor aktív a történelmi bázisjogosultság (TB) megállapításának igénylése, ha van 2018. évi termeléshez kötött támogatásra jogosult állatlétszáma a releváns jogcímben. Az Egységes Kérelem felületen a 2018. évi gyepterületre vonatkozóan nincs ellenőrzés, ettől függetlenül meg kell felelni a TB megállapítás ezen feltételének is. Ha az ügyfél úgy kéri az Extenzifikációs szarvasmarhatartás történelmi bázisjogosultság megállapítását, hogy nem volt a 2018. évi egységes kérelmében gyepterülete, akkor ez a kérelem a későbbiekben elutasításra fog kerülni.

Egy gazdálkodó 2018-ban tartott állatot és földje is volt, igényelt támogatást is, de azóta felhagyott a gazdálkodással (állata és földje sincs). Kell-e minimum 1 hektár a Történelmi Bázis (TB) igényléshez vagy az csak a mindenkori kifizetéshez kell? Tehát tudja e most idén a jogosultságot igényelni föld nélkül és azt tovább adni?

A TB igényléshez/megállapításhoz nem kell az 1 hektár, csak a 2018. évi jóváhagyott állatlétszám. A TB utáni kifizetés feltétele, hogy legyen legalább 1 hektár támogatható terület és állattartóként a TIR-ben legyen nyilvántartva. A megállapítás után tehát eladható, átadható a TB annak, aki esetlegesen megfelel a kifizetés két feltételének. A tej TB-re vonatkozó külön feltétel, hogy csak olyan ügyfélnek ruházható át, aki tejhasznú tehéntartás támogatás feltételeinek megfelelő tehenet tart, és a saját TB-je és az átvett TB összege nem lehet több, mint 8042 kg/állat.